5:2 kuren

5 2 kuren

Hvad er 5 2 kuren

“5:2 kuren” også kendt som “Fast Diet” er en type periodisk faste, hvor man spiser normalt i fem dage og faste i to dage i løbet af ugen. I fastedagene spiser man ca. 25% af ens normale kalorieindtag (ca. 500-600 kalorier for kvinder og 600-700 kalorier for mænd).

Formålet med 5:2 kuren er at opnå en nedsættelse af kalorieindtaget og dermed vægttab. I fastedagene vil kroppen begynde at forbrænde fedt for at få den energi, den behøver, og over tid vil dette resultere i et kalorieunderskud og dermed vægttab.

Det er vigtigt at påpege, at 5:2 kuren ikke er egnet til alle. Det anbefales ikke til personer med spiseforstyrrelser, gravide eller ammende kvinder, personer med diabetes eller andre sundhedsmæssige problemer. Det er også vigtigt at konsultere en læge, inden man starter på en fastediæt.

Sådan skal du spise på 5:2 kuren

De 5 spisende dage.

I de 5 dage hvor du må indtage føde, skal du selvfølgelig ikke bare fylde dig med junkfood.

Du er jo stadig på kur i de her 5 dage. Så overvej derfor stadig hvad du spiser. Få de nærringstoffer og vitaminer kroppen har brug for, så du er mere klar til dine 2 fastende dage.

Du kan med fordel følge en kostplan, hvis det gør 5 2 kuren nemmere for dig at overholde.

De 2 fastende dage.

Som hovedregel, må du ikke faste 2 dage lige efter hinanden. Du skal derfor vælge to dage på ugen der ikke er sideliggende, som fx mandag og torsdag.

Men nu tænker du måske det alligevel kan være lidt hårdt ikke at må spise noget i 24 timer.

Men sådan foregår det ikke helt.

For du må faktisk gerne spise 2 måltider i løbet af de 2 fastende dage.

Du må nemlig gerne spise frokost og aftensmad på disse 2 dage. Dog må måltiderne ikke indeholde mere end 250 kcal. (300 for mænd).

Så prøv at find fødevare som har stor volumen i forhold til kcal indhold, som fx vandmelon.

Det kan for nogle godt være rigtig hårdt at være næsten fastende gennem 24 timer. Men bevar fokus og husk at få noget væske drukket i løbet af dagen, for at holde en smule på mæthedsfornemmelsen.

Husk især at drik nok vand! Du kan læse lidt mere om hvor meget vand du skal have i løbet af en dag, i vores indlæg om at drikke vand.

På den måde kan du lidt nemmere overskue 5 2 kuren.

Fordele og ulemper ved 5:2 kuren

Det er en rigtig fin kur, for dem der ikke ønsker at ligge deres kost alt for meget om. Da det eneste man egentlig skal gøre, er at holde sig fastende i 2 dage, hvis man i forvejen spise nogenlunde varieret.

Det kan dog godt være hårdt for nogle at kaste sig ud i en fastende kur til at starte med.

Men det afhænger meget af om man ønsker at ændre sine spisevaner eller mængden og tidspunkterne man spiser på.

Fordele ved 5:2 kuren

  1. Vægttab: 5:2 kuren kan hjælpe med at reducere kalorieindtaget, hvilket kan føre til vægttab over tid.
  2. Forebyggelse af sygdomme: Nogle undersøgelser har vist, at periodisk faste kan reducere risikoen for hjertesygdomme, diabetes og kræft.
  3. Mindre besvær: Da det kun kræver at faste to dage om ugen, kan det være mindre besværligt end andre diæter, hvor man skal spise mindre hver dag.
  4. Øget disciplin: Fastedagene kan hjælpe med at øge selvkontrollen og disciplinen, hvilket kan hjælpe med at opnå målene for vægttab.
  5. Enkelhed: Da det ikke kræver at tælle kalorier hver dag, kan det være en enkel diætplan at følge.

Ulemper ved 5:2 kuren

  1. Følelsesmæssige bivirkninger: Nogle mennesker kan opleve irritabilitet, træthed eller humørsvingninger under fastedagene.
  2. Risiko for overspisning: Nogle mennesker kan have tendens til at overspise på dage, hvor de ikke faster, hvilket kan afbøde de positive virkninger af fastedagene.
  3. Manglende næringsstoffer: På fastedagene er det vigtigt at vælge næringsrige fødevarer for at undgå mangler i vigtige næringsstoffer.
  4. Uforenelighed med aktiv livsstil: Hvis man er meget aktiv, kan fastedagene føre til en mangel på energi, hvilket kan påvirke ydeevnen.
  5. Ikke egnet til alle: Fastende diæter er ikke egnede til gravide kvinder, ammende mødre, børn, unge, personer med spiseforstyrrelser, personer med diabetes og personer med andre sundhedsproblemer.

 

Skriv et svar